Jak zrobić masę do wafli – najlepsze przepisy

jak zrobić masę do wafli

Wafle przełożone masą to jedne z ulubionych deserów w każdym polskim domu. Występują on jednak w kilku różnych wariantach. W dzisiejszym artykule przyjrzymy się jak zrobić masę do wafli według najpopularniejszego przepisu oraz jak wybrać dobre wafle. Odpowiemy również na pytanie, o czym trzeba pamiętać przy wykładaniu wafli masą?

Jaka masa nadaje się do wafli?

Zastanawiasz się, jaka masa idealnie komponuje się z chrupiącymi waflami? Odpowiedź jest tak samo zróżnicowana, jak nasze gusta smakowe. Wśród najpopularniejszych przepisów znaleźć można tradycyjną masę kajmakową, masę z mleka w proszku czy masę kakaową. Często można spotkać również wafle z masą posiadającą w składzie dżem np. wiśniowy czy śliwkowy. Podczas eksperymentowania z masami do wafli nie ma żadnych ograniczeń. Można pozwolić sobie na kulinarną swobodę i bawić się smakami.

Tajniki przygotowywania idealnych wafli ze słodką masą pokazują, że elementem decydującym o smaku końcowym jest nie tylko przepis na krem, ale również jakość użytych wafli. W tej kwestii warto postawić m.in. na dobrego producenta wafli tortowych

O czym pamiętać przy wykładaniu wafli masą?

Przed przystąpieniem do wykładania masy zaleca się pozostawienie jej do lekkiego ostygnięcia. Dlaczego jest to tak istotne? W momencie, gdy masa jest zbyt ciepła, istnieje ryzyko, że wafle stracą swoją charakterystyczną chrupkość. Temperatura masy ma bezpośredni wpływ na wafle, a gdy jest zbyt gorąca, to wafle po prostu zmiękną. Lekkie wystudzenie masy pozwoli uniknąć tego niekorzystnego efektu. Nie wystudź jej jednak za bardzo, gdyż wtedy zgęstnieje i ciężko będzie ją rozsmarować. 

Wafle przekładane masą krok po kroku

Jak zrobić masę do wafli przekładanych? Przygotowanie deseru, jakim są wafle z masą, jest nieskomplikowane i nie wymaga dużych umiejętności kulinarnych. Wystarczy zaopatrzyć się w wafle tortowe lub andruty oraz w ulubiony dodatek, który będzie służył jako masa. 

Aby zrobić m.in. idealną masę kajmakową przygotuj:

  • 1 litr mleka 3,2%
  • 2 szklanki cukru
  • 1 łyżkę masła

Wlej do rondla mleko oraz wsyp cukier. Starannie połącz składniki i doprowadź do wrzenia. Jak tylko zacznie wrzeć, obniż płomień i kontynuuj gotowanie przez mniej więcej godzinę, aż mleko stanie się gęstsze i nabierze jasnobrązowego koloru. Regularnie mieszaj, aby uniknąć przypalenia. Następnie zdejmij rondel z ognia, dodaj masło i dokładnie wymieszaj. Zostaw do ostudzenia.

Gdy masa jest już gotowa, posmaruj pierwszy wafel, połóż na nim kolejny. Powtarzaj tę czynność, aż osiągniesz odpowiadającą Ci wysokość. Masę możesz naprzemiennie przekładać również z dżemem. Na koniec wafle włóż w oryginalne opakowanie i przyciśnij czymś z wierzchu np. książkami. Pozostaw je tak na mniej więcej godzinę. Jest to konieczne, by wszystkie elementy dobrze się połączyły. 

Jak zrobić masę do wafli – gdzie znaleźć idealnie chrupkie wafle?

Choć masa odgrywa niezaprzeczalnie ważną rolę, to właśnie na chrupkości i smaku wafli opiera się cały deser. Dlatego wybór odpowiednich produktów od renomowanego producenta wafli i andrutów jest bardzo ważny. Nie wszystkie wafle smakują tak samo, a znalezienie idealnych może znacznie wpłynąć na ostateczny smak deseru. Odpowiednie wafle muszą utrzymywać chrupkość i jednocześnie nie zmniejszać intensywności smaku wybranej masy. Jednym z lepszych wyborów mogą być np. wafle od https://wlizlo.pl/ charakteryzujące się najwyższą jakością na rynku.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *