Lublin to wielokulturowe miasto i widać to również w ofercie gastronomicznej miasta. Oczywiście dominuje kuchnia polska jednak możemy spotkać się z kuchnią włoską, azjatycką, indyjską, żydowską oraz wieloma innymi. Na pewno warto odwiedzić takie restauracje jak:
Mandragora – żydowska restauracja o niepowtarzalnym klimacie i fenomenalnym jedzeniu, pobyt w Mandragorze to podróż w głąb kultury i tradycji żydowskiej współgrająca z historią Lublina. Zjemy tutaj takie dania jak m.in.: rosół z kreplach, śledzie po żydowsku z migdałami i rodzynkami, karp z zatarem z dodatkami, kaczka po żydowsku z cymesem na pęczaku, wątróbka w cebulowym sosie z dodatkami oraz wiele innych.
Kardamon – kameralna restauracja z ładnym wystrojem, idealna na wieczór we dwoje, w restauracji zjemy pyszny bulion z kaczki, wyśmienite kotleciki cielęce, pierogi z cielęciną i kasztanami, polędwiczkę wieprzową i nie tylko.
Red Rock City Bar & Grill – restauracja “dobrze karmi” serwują dobre dania o sporych porcjach w przystępnych cenach, w Red… zjemy takie dania jak: wolno pieczone żeberka podawana z sosem BBQ, stek z karkówki w marynacie terijaki, panierowany filet z dorsza, american burger, hawaiian burger, cheeseburger i inne.
Stół i Wół – to w szczególności wołowina, zjemy tu zwłaszcza burgery i steki, które mają niepowtarzalny smak, w karcie znajdują się m.in. – burgery: italian, classic, BBQ, lubelski, california; sezonowe steki, antrykot, polędwica, t – bone, żeberka wieprzowe oraz wiele innych.
Chata Swojsko Strawa – kuchnia staropolska, restauracja pełna starych przedmiotów przydatnych dawniej na wsi, swojski klimat i smaczne jedzenie. W Chacie zjemy m.in.: Koryto chłopskie, żur staropolski, bigos staropolski, michę pierogów, pstrąga z Dunajca, udziec świński i wiele innych.
Atrium – restauracja włoska, atmosfera i wystrój słonecznej Italii. W restauracji zjemy m.in.: filet z kurczaka zapiekany z suszonym pomidorem, polędwiczkę wieprzową, rostbeef wołowy grillowany, grillowany schab jagnięcy, polędwicę wołową z sosem borowikowym i inne.
Sielsko Anielsko – restauracja z oryginalnym wystrojem, kuchnia staropolska bazująca na tradycyjnych i regionalnych recepturach. Zjemy tu m.in.: schabowego po lubelsku, golonkę po zbójnicku, pierś z kurczaka zapiekaną w piecu, polędwiczki wieprzowe w sosie grzybowym, wątróbkę po zamojsku.
Zielony talerzyk – w restauracji zjemy dania mięsne, wegańskie i wegetariańskie. Dania główne to: golonka z karmelizowanym pasternakiem, zapiekanka z selera i orzechów laskowych, zapiekane naleśniki z gorgonzolą, kluseczki dyniowe, tarta wegetariańska, tarta rybna.
Jedna odpowiedź
W Vesarii serwują pyszne, domowe obiadki, bardzo często tam chodzimy na rodzinny obiad lub zamawiamy. Maja przystępne ceny i pyszne dania 🙂